CASE STUDY ON RISK ASSESSMENT OF ACCIDENTS AND PROFESSIONAL DISEASES FOR AUTO MECHANIC WORK WITHIN A SMALL AND MEDIUM ENTERPRISES - TOTH (MIHĂILĂ), Nicoleta-Voichiţa; BORZAN, Marian (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Bioethica, 2016)
One of the legal requirements on health and safety at work is that the employer to identify and assess risks of accidents and professional diseases for all existing jobs in the organization. The purpose of risk assessment is that the employer takes appropriate technical, organizational, sanitary and other measures to prevent accidents and occupational illness in workplaces organized by the employer. Professional risk assessment method used ȋn this paper is a method implemented in INCDPM Bucharest, since 2006, which is a successful method in terms of preventing accidents at work and occupational diseases. The research of this paper was carried out by implementing a case study methodology set out in a garage at work auto mechanic, the overall risk is calculated equal to 3.175. They identified a total of 26 risk factors including 5 risk factors which exceed, as part level, the maximum allowed. Concerning the risks that exceeded the risk level were proposed measures for eliminating or minimizing their effects. Studiu de caz privind evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă mecanic auto din cadrul unei intreprinderi mici si mijlocii. Una dintre cerințele legale privind sănătatea și securitatea în muncă este ca angajatorul să identifice și să evalueze riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru toate locurile de muncă existente în organizație. Scopul evaluării riscurilor este ca angajatorul să ia măsurile tehnice, organizatorice, igienico-sanitare și masuri de altă natura în vederea prevenirii accidentelor de muncă și îmbolnăvire profesionale la locurile de muncă organizate de către angajator. Metoda de evaluare a riscurilor profesionale, utilizată ȋn cadrul acestei lucrări, este o metodă implementată la INCDPM București, începând cu anul 2006, fiind o metodă de succes în ceea ce privește prevenirea accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale. In prezenta lucrare, s-a efectuat un studiu de caz prin implementarea metodologiei menţionate într-un service auto, la locul de muncă, mecanic auto, nivelul de risc global calculat fiind egal cu 3,175. S-au identificat un număr total de 26 factori de risc dintre care 5 factori de risc depăşesc, ca nivel parţial, limita maxim admisă. Pentru riscurile care au depășit nivelul risc s-au propus măsuri de eliminare sau diminuare a efectelor acestora. Cuvinte-cheie: sănătate și securitate în muncă, factori de risc, nivel de risc, evaluare risc, măsuri propuse, INCDPM