BIOETHICAL CONCEPTS RELATED TO HEMATOPOIETIC STEM CELL TRANSPLANTATION IN THE RELIGIOUS AND SOCIO-CULTURAL CONTEXT - SASU, Alciona; ONEL, Mircea; GHIB-PARA, Cristina; VASILONI, Florin Trandafir; NAAJI, Antoanela; COTORACI, Coralia (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Bioethica, 2016)
Translational medicine is a modern discipline which aims to create a bridge between experimental research, clinical research and implementation of all these scientific data into clinical practice. Translational medicine also entails legal and socio-cultural aspects that can decide the outcome of this process. In hematopoietic stem cell transplantation (HSCT), research emphasizes the concept of stem cell, continuously updated, necessary for the clinical improvement of allo- and autografting of hematopoietic stem cells. Between the experimental data and the clinical practice itself, there can be gaps, sometimes related to the capacity of obtaining viable and useful results through research, or the approach to a medicine which is not sufficiently centered on the patient. This last obstacle has been studied by the authors. The main objective of the paper was to establish whether the patient’s religious beliefs can influence the choice for stem cell therapy. The paper presented four cases of patients from the Hematology Clinic, Emergency Clinical County Hospital of Arad. The results showed that the patients had a crucial role in selecting the HSCT therapy. Two patients underwent HSCT; one of them refused the allo-grafting for religious considerations. One of the most frequent reasons invoked by the patients is the refusal of blood and blood product transfusions based on social, cultural and religious grounds. Concepte bioetice relative la transplantul cu celule stem în contextul religios și socio-cultural. Medicina translațională este o disciplină modernă care își propune să creeze o punte de legătură între cercetarea experimentală, cercetarea clinică și implementarea tuturor acestor date științifice în practica clinică. Medicina translațională presupune, de asemenea, aspecte juridice și socio-culturale care pot avea rol decisiv în rezultatul acestui proces. În transplantul de celule stem hematopoietice (HSCT), cercetarea evidențiază conceptul de celule stem, actualizat continuu, necesare în ameliorarea clinică a alo- și autogrefelor de celule stem hematopoietice. Între datele experimentale și practica clinică în sine, pot exista lacune, uneori legate de capacitatea de a obține rezultate viabile și utile prin cercetare sau privind abordarea unei medicini care nu este suficient centrată pe pacient. Acest ultim obstacol a fost studiat de autori. Obiectivul principal al lucrării a fost de a stabili dacă convingerile religioase ale pacientului poate influența alegerea pentru terapia cu celule stem. Lucrarea a prezentat patru cazuri de pacienți de la Clinica de Hematologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Rezultatele au arătat ca pacienții au avut un rol crucial în selectarea terapiei HSCT. Doi pacienți au urmat HSCT; unul dintre ei a refuzat alogrefa din considerente religioase. Una dintre cele mai frecvente motive invocate de către pacienți este refuzul sângelui și a produselor sanguine, bazat pe motive sociale, culturale și religioase. Cuvinte-cheie: bioetică, transplant de celule stem hematopoietice (HSCT), transfuzii de sânge, alo-grefare, auto-grefare.