INFORMED OR PRESUMED CONSENT IN ORGAN DONATION: FRANCE AND ROMANIA LEGAL FRAMEWORK - BENYELLES, Sélim; ALUAȘ, Maria (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Bioethica, 2017)
Giving the consent to donation or receiving organs is one of the most debated issues in the field. When organs have to be taken from deceased donors, the type of consent is the most debated: informed or presumed? When donors are alive, the consent must to be explicit, and mandatory, but there are some ethical dilemmas about its actual realization: if the donor was fully informed, if he/she was free to choose, especially when the recipient is a family member or someone close to the donor. Hence opening the debate on consent issues related to donors, living or deceased is a complex approach that raises many questions and gives few solutions. This paper presents a comparative analysis of the legal regulations in France and Romania regarding the types of consent to organ donation. The authors point out what are the similarities and differences between the two regulations, focusing on the data coming from the kidney transplants area, considered to be the pilot organ in transplantation and a miracle of the twentieth century. REZUMAT. Realizarea consimțământului cu privire la donarea sau primirea de organe este unul dintre cele mai dezbătute teme în materie. Când organele urmează să fie prelevate de la donatori decedați întrebările apar cu privire la felul consimțământului: informat sau prezumat? Când donatorii sunt vii consimțământul trebuie să fie explicit, în mod obligator, însă aici apar dileme etice relative la realizarea efectivă a acestuia: era donatorul pe deplin informat, era donatorul liber să aleagă, mai ales atunci când primitorul este un membru de familie sau cineva apropiat. Prin urmare a deschide dezbaterea cu privire la consimțământ atunci când avem de a face cu donatori de organe, vii sau decedați este un demers complex, care ridică multe întrebări și dă puține soluții. Acest articol prezintă o analiză comparată a reglementărilor legale din Franța și din România privind tipurile de consimțământ la donarea de organe. Autorii arată care sunt asemănările și deosebirile dintre cele două reglementări, punând accent pe datele care vin din zona transplului de rinichi, considerat a fi organul pilot în materie de transplant și un miracol al secolului al XX-lea. Cuvinte cheie: Consimțământ Informat, Consimțământ prezumat, Donare de Organe, Transplant, Aspecte Legale.