THE VALIDITY AND FACTOR STRUCTURE OF STRENGTH OF MOTIVATION FOR MEDICAL STUDENTS – REVISED QUESTIONNAIRE – EXPLORATORY FACTOR ANALYSIS ON ROMANIAN STUDENTS - DONDAȘ, Corina; IORGA, Magdalena; ZUGUN-ELOAE, Cristina; IOAN, Beatrice-Gabriela (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Bioethica, 2017)
Instruments that are meant to quantify the measurement of the strength of motivation in medical schools try to determine how the students start and pursue their medical training. Strength of motivation for medical school was defined as the student’s readiness to start and continue medical training regardless of setbacks, disappointments, sacrifices or misfortune. Aim: To validate a revised version of Strength of Motivation for Medical Students Questionnaire (SMMS) and to explore its relation to a few variables that are related to this concept. Methods: Exploratory factor analysis was used to verify the factor structure of SMMS-Revised of Kusurkar et al. from 2011 in a sample of 601 medical students from all 6 years of study. It was used as a method of factor extraction Principal components analysis and as a method of factor rotation both VARIMAX and Direct Oblimin but we kept the solution in which was used the VARIMAX rotation because the results were similar. Results: The SMMS-R is a good and reliable tool with a god internal consistency (alpha Chronbach = 0.797) that can measure the level of motivation of medical students. The scores obtained by our participants showed a high level of motivation both for the total motivation score and also for the scores of the three subscales. We found no significant correlation with the total score of Perceived Stress Scale - 10 by Cohen & Williamson in 1988 and a negative correlation (r = -.095, p = .020) with the total score at Beck Depression Inventory - Beck et al, 1961. Conclusion: The SMMS-R is valid for use in medical students but we advise that this tool should only be used for research purposes or for evaluation of medical students after they have been admitted into the medical field. REZUMAT. Validitatea și structura factorului de puterea a motivării la studenții la medicină – Chestionar revizuit – analiza factorială exploratorie la studenții români. Instrumentele ce au ca scop măsurarea nivelului de intensitate al motivației studenților mediciniști încearcă să determine modul în care studenții încep și apoi își continuă parcursul academic în domeniul medical. Intensitatea motivației studenților mediciniști a fost definită ca reprezentând disponibilitatea studenților de a începe și de a continua pregătirea în domeniul medical indiferent de obstacolele întâmpinate, dezamăgiri, sacrificii sau ghinioane. Obiectiv: Validarea versiunii revizuite a Chestionarului de Intensitate a Motivației Studenților Mediciniști (SMMS) și explorarea relației acestuia cu o serie de variabile legate de acest concept. Metode: Pentru a verifica structura factorială a SMMS-R (Kusurkar et al., 2011) a fost folosită analiza factorială exploratorie pe un eșantion format din 601 studenți mediciniști ce erau înscriși în cei șase ani de studii. Ca metodă de extragere a factorilor a fost folosită analiza componentelor principale (Principal components analysis) și ca metodă de rotație a factorilor s-au folosit atât VARIMAX cât și Direct Oblimin dar a fost reținută soluția în care s-a folosit metoda VARMAX deoarece rezultatele din ambele soluții erau similare. Rezultate: Chestionarul SMMS-R reprezintă o unealtă de evaluare bună și de încredere cu o consistență internă bună (alpha Chronbach = 0.797) ce poate măsura nivelul de motivație al studenților mediciniști. Scorurile obținute de către participanții noștri denotă un nivel ridicat al motivației atât pentru scorul total obținut cu ajutorul acestui chestionar cât și pentru scorurile celor trei subscale ale instrumentului. Nu s-au găsit corelații seminificative statistic cu scorul total obținut la Scala Nivelului de Stres Perceput (Perceived Stress Scale - 10, Cohen & Williamson, 1988) însă a fost evidențiată o corelație negativă (r = -.095, p = .020) cu scorul total obținut la Inventarul de Depresie (Beck Depression Inventory, Beck et al, 1961). Concluzie: Chestionarul SMMS-R este o măsură validă ce poate fi folosită cu studenții mediciniști însă se recomandă ca acest instrument să fie folosit numai în scop de cercetare sau pentru evaluarea studenților mediciniști după ce aceștia au fost admiși deja la studii în domeniul medical. Cuvinte cheie: intensitatea motivației, validare, analiză exploratorie, pregătire medicală.