MORAL RESPONSABILITY ON BODY, NOWDAYS. THEOLOGICAL REFLECTIONS - NOJE, Gabriel (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Bioethica, 2018)
The purpose of this study is to present the principles on which the moral responsibility for the body is based from an Eastern theological perspective. The idea that the man is responsible for the redeeming works of each divine Person on his life and especially on his body is highlighted. Afterwards, there are several ways in which the responsibility can be fulfilled. The moral principles that guide man’s responsibility in relation to his body are the following: moral purity, the attainment of holiness and the possibility of being deified. These are the principles the text tries to highlight in order to counterbalance the permissive and, unilaterally, hedonist principles that distort the contemporary responsibility towards the body. Even if the moral theological principles do not refer directly to it, are also applicable in the Bioethics area as it states that the purpose of the body is not to undergo any alteration by all means of its biological form, but it aims its spiritual transfiguration, through the action of the divine grace. REZUMAT. Responsabilitatea morală a trupului, în zilele noastre. Reflecții teologice. Scopul acestui studiu este să prezinte principiile pe care se fundamentează responsabilitatea morală față de trup din perspectivă teologică răsăriteană. Este subliniată ideea că omul este responsabil față de lucrările mântuitoare ale fiecărei Persoane divine manifestate asupra vieții acestuia și în special asupra trupului acestuia. Sunt trecute apoi în revistă mai multe modalități în care această responsabilitate poate fi împlinită. Principiile morale care ghidează responsabilitatea omului în raport cu trupul său sunt: puritatea morală, dobândirea sfințeniei și posibilitatea acestuia de a fi îndumnezeit. Aceste principii textul încearcă să le scoată în evidență în scopul de a contrabalansa principiile permisive și, unilateral, hedoniste, ce denaturează responsabilitatea contemporană față de trup. Chiar dacă nu fac referire în mod direct, principiile teologice morale au aplicabilitate și în sfera Bioeticii, întrucât sugerează că menirea trupului nu este aceea de a fi supus unor alterări cu orice preț a formei sale biologice, ci menirea vizează transfigurarea spirituală a lui, prin acțiunea harului divin. Cuvinte cheie: responsabilitate, trup, individ, post-duty society, postmodernitate, Sfânta Treime, Persoane Treimice, viața spirituală, sfințenie, îndumnezeire.