USING AN ETHICAL LENS TO ANALYZE HOW THE BENEFITS OF A MODERATE WINE CONSUMPTION ARE PRESENTED IN THE SCIENTIFIC LITERATURE - POP, Lavinia-Maria; IORGA, Magdalena; IOAN, Beatrice Gabriela; COLIBABA, Cintia (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Bioethica, 2019)
The scientific literature on the benefits of wine consumption is full of controversy. Many of the ethical issues related to these researches were broken and caused results to be doubted. Wine, one of the oldest alcoholic beverages known, has sparked quite a controversy regarding its negative side effects (because of its alcohol concentration). However, wine, unlike other alcoholic drinks, does have its positive side-effects, that are commonly overlooked. In various medical, behavioural, nutritional and psychological studies, the beneficial traits of a moderate wine consumption are underlined. This study wants to gather data that explain, from an interdisciplinary point of view, why wine can serve as social, psychological, medical but also cultural and traditional aid in human development. REZUMAT. O privire etică a analizei beneficiilor consumului moderat de vin prezentate în literatura științifică. Literatura știintifică cu privire la beneficiile consumului de vin este plină de controverse. Multe dintre aspectele etice legate de aceste cercetări au fost încălcate și au determinat ca rezultatele să fie privite cu neîncredere. Vinul, una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice, a stârnit o controversă cu privire la efectele sale negative (din cauza concentrației sale de alcool). Cu toate acestea, vinul, spre deosebire de alte băuturi alcoolice, are și efecte pozitive, care sunt adesea trecute cu vederea. În diferite studii medicale, comportamentale, nutriționale și psihologice, sunt subliniate trăsăturile benefice ale unui consum moderat de vin. Acest studiu dorește să adune date care explică, din punct de vedere interdisciplinar, de ce vinul poate servi drept ajutor social, psihologic, medical, dar și cultural și tradițional în dezvoltarea umană. Cuvinte cheie: etică, sănătate, consum de alcool, cercetare, medicină, psihologie.