MEDICAL STUDENTS’ OPINION ON EUTHANASIA AND PHYSICIAN-ASSISTED SUICIDE. A THEORETICAL APPROACH - MURARU, Iulia-Diana; IORGA, Magdalena; IOAN, Beatrice Gabriela (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Bioethica, 2019)
Euthanasia and physician-assisted suicide (PAS) are controversial topics throughout the entire world. The evolution of medicine has allowed for new medical treatments to be available in the case of incurable diseases, thus prolonging the lifespan of the individual. This, in turn, has brought to light some challenging legal, ethical, and social issues related to end of life medical decisions. The aim of this study is to examine medical students’ knowledge about the legalization of euthanasia and PAS, their attitudes toward them (in various countries), and their reasons for and against these acts. REZUMAT. Opinia studenților mediciniști cu privire la eutanasie și sinuci-derea asistată medical. O abordare teoretică. Eutanasia și sinuciderea asistată medical sunt subiecte controversate în întreaga lume. Evoluția medicinei a permis existența unor noi tratamente medicale în cazul bolilor incurabile, prelungind astfel durata de viață a individului. La rândul său, acest fapt a scos la iveală câteva probleme legale, etice și sociale legate de deciziile medicale de la sfârșitul vieții. Scopul acestui studiu este de a examina cunoștințele studenților mediciniști despre legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate medical, atitu-dinile lor față de acestea (în diferite țări) și motivele pentru și împotriva acestor acte. Cuvinte cheie: eutanasie, sinucidere asistată medical, etică, studenți mediciniști.